A mindennapi gyakorlatok fontosságáról II - A pentagram kisebb űzőrituáléja

Mint előző cikkünkben is említettük, a napi gyakorlatok nagyon fontosak. Ezek fókuszálják gondolatainkat, segítenek elérni, majd megvalósítani Valódi Akaratunkat. Ahogy utunkat járjuk, óhatatlanul találkozni fogunk nehézségekkel, akadályokkal. Ezeket hivatottak a tisztító- és űzőrituálék enyhíteni, illetve elhárítani.

A hermetikus mágia egyik alap gondolata, hogy a természetben megtalálható négy alapelem általában tökéletlen arányban, nem harmonikusan jelenik meg, ezért minden rituálét űző, majd idézőrítusokkal kezdenek. A pentagram kisebb űzőrituáléja azonban önmagában is megállja a helyét, mint személyes védőrítus. A továbbiakban leírom, én hogyan végzem ezt a rituálét. A saját gyakorlatom eltér kissé attól, ahogyan Crowley írja le. Ennek fő oka, hogy Crowley korában a héber még holt nyelv volt, azóta újra élő, s rengeteg nyelvészprofesszor dolgozott azon, hogy helyreállítsa - számomra hatékonyabb nyelvészetileg helyes szöveget használni. Magyar kiejtés szerinti átírást használok.

A gyakorlat négy részből áll:
1.) Kabbalista kereszt
2.) A pentagramok és a kapcsolódó istennevek megidézése, a kör meghúzása
3.) Az arkangyalok megidézése
4.) Kabbalista kereszt


1.) Az első kabbalista kereszttel meghatározzuk helyünket Univerzumunk közepeként, a teremtő erőként. Kelet felé nézve (a Thelemita kelet a Boleskin-ház felé van, ez a 93-as Áramlat mágikus energiáinak központja) végezzük a gyakorlatot.

a.) Aktív (többet használt) kezünk hüvelyk, mutató és középsőujját érintsük össze. Hozzuk fentről a homlokunk közepéhez (harmadik szem csakra). Vizualizáljuk, ahogy fentről, a végtelen magasságokból fehér fény érkezik a fejtetőnkön (koronacsakra) keresztül a testünkbe, s megáll a kezünkkel egy szinten. Mondjuk: Ata (Te [vagy])

- a1.) Thelemiták gyakran lehozzák a kezüket (és a fényoszlopot) ezután a mellkas közepéhez (szívcsakra), s a Felsőbb Énjük nevét mondják (pl. Crowley esetében Aiwass)

b.) Engedjük le a fényoszlopot a szeméremcsonthoz (szakrális csakra), ott érezzük, ahogy továbbmegy a végtelen mélységekbe, és mondjuk: Malkut ([a] Királyság).

c.) Hozzunk kezünkkel jobb oldalról a végtelenből a jobb vállunkig egy másik fényoszlopot, s mondjuk: VeGvura (és [a] Hősiesség)

d.) Vigyük át a fényt a szívcsakránkon keresztül a bal vállunkig, érezzük, ahogy bal oldalt a végtelenbe távozik: Ve Gdula (és [a] Nagyság)

e.) Érezzük, ahogy a két fényoszlop ereje átjárja a testünket, metszéspontja pedig kijelöli helyünket az Univerzum közepén. Tegyük össze a két tenyerünket a szívcsakra előtt, s mondjuk: LeOlam, Amen (mindörökké, ámen)2.) A következő résszel megtisztítjuk Univerzumunkat és kijeöljük annak határait.

a.) Pálcával, vagy kinyújtott mutató- és középsőujjunkkal rajzoljunk a levegőbe egy pentagramot (még mindig kelet felé fordulva. Hagyományosan a hermetikus mágia "Föld elküldő" pentagramját használjuk, ld. az illusztrációt). A vonalak meghúzásakor vizualizáljuk, ahogy tűzzel kirajzolódik ujjunk nyomán az alakzat. Ha készen vagyunk, tenyereinket tartsuk a lángoló pentagram irányába, és aktív lábunkkal előrelépve lökjünk rajta egyet, miközben hangosan kimondjuk: JAHVE (ez a Levegőhöz és a keleti irányhoz tartozó héber istennév). Lássuk, ahogy a lángoló pentagram elszáguld a végtelenbe, magával vive minden Levegő elemi energiát, majd visszatér a végtelenből, megáll képzeletbeli körünk határvonalán, és a Levegő elem energiáit harmonikus formában sugározza ki magából.

b.) Mutassunk pálcánkkal / ujjunkkal a petagram középpontjára és húzzunk egy negyed kört az úramutató járásával ellentétes irányban, közben ugyanúgy lássuk, ahogy tűzzel kirajzolódik.

c.) Álljunk meg észak felé, s az előbb leírt módon rajzoljunk ugyanilyen pentagramot, ezúttal a Föld energiáira koncentrálva. Itt az ADONAI istennevet használjuk.

d.) Ismét folytassuk egy negyedkörrel.

e.) Nyugat felé ismét pentagram, a Víz energiáira koncentrálva, az EHJE névvel.

f.) Ismét negyedkör.

g.) Dél felé ismét pentagram, a Tűzenergiákra koncentrálva, az AGLA névvel.

h.) Zárjuk be a kört ismét kelet felé fordulva.

Ha jól csináltuk, harmadik szemünkkel látható, és néha fizikailag is érezhető formában lángol körülöttünk a négy pentagram, melyet lángkör köt össze.

3.) Az arkangyalok idézése következik. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy ilyenkor nem idézzük meg őket valójában, pusztán az energiájukat, a "rezgésszintjüket" hozzuk a körünkbe. A középkorban több varázskönyvet is írtak arról, hogyan lehet angyalokat megidézni, ezen rituálék mindegyike több hetes, hónapos felkészülést igényel, mely egy több órás rituáléban tetőzik. Botorság volna azt gondolni, hogy az arkangyaloknak nincs fontosabb dolguk, mint a mi kis körünket védelmezni.

Ez egy lépésből áll, vizualizáljuk a kört a pentagramokkal, s ahogy mondjuk a szöveget, lássuk, érezzük át, ahogy megjelennek körülöttünk az arkangyalok, megtöltve a teret fényükkel és hatalmukkal. Az arkangyalneveket hasznos "rezgetni" - olyan hangon mondani elnyújtva, amitől az egész mellkasunk, majd egész lényünk rezonálni kezd. Amikor a "pentagramok lángjai" részhez érünk, erősítsük meg ezt vizualizációban. Vizualizáljuk a fényoszlopot is, mely a kabbalista kereszt óta áthat minket, s lássuk felettünk a hatágú csillagot is.

"Előttem RAFAEL, mögöttem GABRIEL, jobbommon MIKAEL, balomon URIEL; köröttem a pentagramok lángjai és az oszlopban áll a hatágú csillag."

Hagyományosan Rafael sárga ruhában, Gabriel vörösben, Mikael kékben, Uriel pedig zöldben jelenik meg.

4.) Újra kabbalista kereszt, de a fentről jövő fény ezúttal egyértelműen a csillagból árad belénk.

Ezen gyakorlatot naponta kétszer érdemes elvégezni.


Szöveg és képek: ©2013 Saddie LaMort
Webdesign: Osara LaMort